Tips voor een lang accu leven op de elektrische scooter

De populariteit van de scooter is de laatste tientallen jaren behoorlijk toegenomen. De wegen raken steeds voller in Nederland en het openbaar vervoer is relatief duur en ook niet altijd even betrouwbaar. In de dichter bevolkte gebieden en over de relatief kortere afstanden, is een scooter vaak een zeer goed alternatief. Met de opkomst van de elektrische scooter is deze ontwikkeling nog sneller gegaan en kiezen steeds meer mensen voor het gemak en comfort van dit type tweewieler. Met een elektrische scooter ben je in de kosten aanzienlijk goedkoper uit en beperk je jouw negatieve invloed op het milieu. Bij de aanschaf van een elektrische scooter en het onderhouden hiervan zijn er een aantal zaken om op te letten, met name op het gebied van de batterij of de accu.

Let bij de aankoop van je e-scooter goed op de specificaties van de accu

De accu is verreweg het belangrijkste onderdeel van de elektrische scooter en deze dient goed behandeld te worden om er voor te zorgen dat de scooter zo optimaal mogelijk presteert. Bij de aanschaf van een elektrische scooter is het dan ook belangrijk om je niet alleen te laten leiden door de prijs. Soms kan de aanschafwaarde lager liggen, maar komt dit vaak door een kwalitatief mindere accu. Goed onderhoud van de accu is essentieel voor het rijtijd op een volle accu. Een tip om ervoor te zorgen dat je accu een zo lang mogelijk leven leidt, is om ervoor te zorgen dat je de accu nooit volledig oprijdt. Een enkele keer is geen ramp, maar over het algemeen is het beter om niet te wachten tot deze volledig leeg is en kun je deze opladen wanneer dit het beste uitkomt. In een ideaal scenario wordt de accu opgeladen wanneer deze op een capaciteit van 30-90% zit.

Zorg ervoor dat de accu zoveel mogelijk op de juiste temperatuur wordt gestald

De buitentemperatuur heeft ook een invloed op de prestaties en de levensduur van de batterij. De accu van de elektrische scooter heeft eigenlijk een omgevingstemperatuur nodig van tussen de 5 en de 20 graden. Gelukkig is dit in lijn met de temperatuur in Nederland voor het grootste gedeelte van het jaar. In de zomer doe je er goed aan om indien mogelijk, de scooter niet in de zon te parkeren, zodat de accu niet onnodig warm wordt. Wanneer je in de winter je scooter minder of niet gebruikt en deze gestald staat in een schuur of garage waar het koud wordt dan is het vaak raadzaam om de accu eruit te halen en deze binnen te bewaren. Wanneer je een elektrische scooter koopt is het type accu zeer belangrijk. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een hogere actieradius, dan is een lichtere accu vaak een goed alternatief. Bedenk hier wel bij dat de capaciteit van een lichtere accu ook vaak lager ligt qua rij-uren met een volle accu dan bij een zwaardere variant.